Édes savanyú mártás recept tofuval

Ennek az édes-savanyú mártás receptnek a legnagyobb előnye, hogy 15 perc alatt megvan, így bármelyik rohanós hétköznapon el lehet készíteni. Ha még nem kóstoltad ezt az isteni ragut, akkor mindenképpen próbáld ki! A sok zöldség és a különleges édes-savanyú mártás jól egészítik ki a tofu semleges ízét.

Az édes-savanyú mártás tofuval nemzetközileg az egyik legnépszerűbb kínai étel.

Édes savanyú mártás recept elkészítése tofuval

A keményre sajtolt tofu forró olajban könnyen kisüthető. A zöldségeket csak darabolni kell és roppanósra hagyni sülni. Így hamar vacsorát tálalhatunk. Ha nagyon éhes a család, készítsünk levest is a főfogás elé. Jól illik hozzá a kínai csípős savanyú leves.

Hozzávalók

  • 30 dkg tofu
  • 2 db kápiapaprika kockára vágva
  • 50 dkg káposzta felcsíkozva
  • 2 db sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 4 ek olaj
  • 2 ek tamarindpép
  • 2 kk őrölt római kömény
  • 2 kk só
  • fél kk kurkuma
  • fél kk őrölt fekete bors
  • 2-3 szárított apró csili (ízlés szerint)
  • 1 ek reszelt friss gyömbér
  • 2 kk nádcukor (vagy nyírfacukor)

Elkészítés

  • A tofut összevágjuk, a kockákat két evőkanál olajon aranyszínűre sütjük egy serpenyőben.
  • Ha kész, kiszedjük, a serpenyőben pedig felmelegítjük a maradék olajat.
  • Beletesszük a gyömbért és a csilit, egy percig pirítjuk, majd rászórjuk a római köményt és a kurkumát, és néhány másodperc múlva hozzáadjuk a paprikát, a répát és a káposztát.
  • Közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek összeesnek.
  • Ekkor felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a cukrot.
  • Addig főzzük, míg a zöldségek roppanósra megpuhulnak, majd belekeverjük a tamarindpépet és a tofukockákat.
  • Alaposan elkeverjük, és ha felforrt, további 3-4 percig főzzük.

Tálalás

Az édes-savanyú mártás recepthez jól illik az illatos basmati rizs. Megszórhatjuk aprított petrezselyemzölddel, vagy akár újhagyma zöldjével is.

Összegzés

Az édes savanyú mártás receptje tuti siker minden alkalommal, akár vendégeknek, akár a szűk családnak készítjük. Ha szeretnénk valami különlegessel feldobni a hétköznapokat, próbáljuk ki bátran!

Kínai csípős savanyú leves recept

A kínai csípős savanyú leves receptje Európában is egyre népszerűbb, nem véletlenül: a benne lévő zöldségeknek és a tofunak köszönhetően pár órára biztosan elűzi az éhségedet, ráadásul alacsony kalóriatartalmú Üvegtésztát is lehet beletenni, mert alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma, viszont gazdag vasban, kalciumban és foszforban.

Egy jó sűrű, forró, csípős levesnél nincs jobb gyógyír. Amikor átfagyva érkezel haza, akkor érdemes neki állni ennek a kínai levesnek, átmelegít egy perc alatt és a megfázást is elmulasztja.

Egy jó sűrű, forró, csípős levesnél nincs jobb gyógyír. Amikor átfagyva érkezel haza, akkor érdemes neki állni ennek a kínai levesnek, átmelegít egy perc alatt és a megfázást is elmulasztja. Utána készítsd el ezt a szecsuáni mártást szejtán csíkokkal és teljes értékű ebéd vagy vacsora kerül az asztalodra!

Kínai csípős savanyú leves recept története

Mivel hatalmas országról beszélünk, a kínai konyha szókapcsolat szinte alig értelmezhető. Az egyes régiókban olyan nagyok a földrajzi, éghajlati különbségek, hogy az alapanyagok is teljesen különbözhetnek.

Általában azonban elmondható, hogy a legfőbb jellegzetessége a friss ízek megőrzése, ahogy ennél a kínai csípős savanyú levesnél is.

Kínai csípős savanyú leves elkészítése

Ez a kínai csípős savanyú leves a hogyan főzzünk gyorsan, finomat kategóriában abszolút befutó: gyors, egyszerű, és nagyon ízgazdag, laktató.

Hozzávalók

  • 2 szál sárgarépa
  • fél csomag szárított siitake gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél üveg bambuszrügy (konzerv)
  • fél üveg szójacsíra (konzerv)
  • fél tofu
  • pár csepp szezámolaj
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 2 bio zöldségleves kocka
  • 5 púpozott tk. burgonya keményítő
  • 1 ek. 15%-os ecet
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2 l víz

Elkészítése

  • A tofut felkockázom és bepácolom egy kicsi szójaszószban.
  • A siitakét csíkokra vágom és forró vízben áztatom.
  • A répát gyaluval gyufaszál méretűre vágom, a bambuszrügyet és a csírát lecsöpögtetem.
  • Olajat hevítek egy lábasban majd beleteszem a répát, bambuszt és csírát, majd kicsit pirítom.
  • Amikor kész, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, csípős rózsát, gyömbért, leveskockát, szójaszószt, gombát, sót és felöntöm a vízzel.
  • Fedő alatt felforralom, közben pár merőkanál levest kiveszek egy mély tálba és elkeverem a keményítővel, majd beleöntöm a levesbe, jól elkeverem.
  • Hozzáadom a felkockázott tofut, ecetet, szezámolajat és még pár percig főzöm.
  • Ha szükséges, még sózom.
  • Amikor kész, beleteszem a karikákra vágott újhagymát.

Tálalás

A kínai csípős savanyú levest leveses tálkákba, vagy mélytányérba merve tálaljuk, mellé készítsünk ki szójaszószt, ecetet és szezámolajat is a későbbi ízesítéshez, evőpálcikát és leveseskanalat egyaránt készítsünk a tányér mellé.

Összegzés

Ez a kínai csípős savanyú leves egy igazán pompás leves. Egyszerre csípős és savanykás ízeivel és sűrű, kissé nyúlós állagával egy ízletes és különleges fogása lehet egy ázsiai tematikájú vacsorának.

Kínai pirított zöldséges tészta

Természetesen a kínai pirított zöldséges tészta is számtalan módon készülhet. Most mi egy könnyen elkészíthető változatot mutatunk be, amihez az alapanyagokat is egyszerűen be lehet szerezni.

Ez a kínai pirított zöldséges tészta egyszerűen elkészíthető a könnyen beszerezhető alapanyagokból.

Kínai pirított zöldséges tészta elkészítése

Hogy milyen zöldséget használunk, abban csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mit használunk fel a kínai pirított zöldséges tésztához. De vannak olyan zöldségek, amiket nem érdemes kihagyni például a sárgarépát, a vöröshagyma, a fokhagyma, és a kaliforniai paprika. Ezek mellett használhatunk akár káposztát, szójacsírát, kukoricát, fafülgombát is.
A hagyományos búzalisztes tészta kitűnő alternatívája a rizstészta, így a vacsoránk vagy ebédünk gluténmentes is lesz. Ráadásul az elkészítésükhöz elég csak felforralni a vizet, majd a tésztát a vízbe tenni és 10 perc alatt a tészta teljesen megpuhul. Természetesen a sima durumlisztes spagetti is tökéletesen megfelel.

Kínai pirított tészta zöldséggel receptje

A kínai pirított tészta zöldséggel sokkal ízletesebb és táplálóbb, mint a kifőzdékben kaphatóak. Érdemes kipróbálni ezt a változatot!

Hozzávalók

1 zacskó rizstészta (3-4 emberre elegendő az 500 grammos csomag)
1 sárgarépa (reszelve, vagy vékonyra szelve)
1 vöröshagyma (csíkokra szelve)
1 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér reszelve
1 csilipaprika
1 piros kaliforniai paprika (csíkokra szelve)
2 evőkanál szezámolaj (ha nincs, a kókuszzsír, vagy a napraforgóolaj is jó)
szójaszósz

Elkészítése

A tésztát típustól függően kifőzzük, vagy beáztatjuk, és leszűrjük.
A szezámolajat felforrósítjuk a serpenyőnkben, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a gyömbért és pirítjuk őket 3-4 percig. Ne sózzuk, mivel a só hatására levet engednek a zöldségek, és pirulás helyett főni fognak saját levükben.
Adjuk hozzá a tésztát, és pirítsuk még pár percig, majd ízesítsük a szójaszósszal és sóval.

Tálalás

Tálalás előtt meghinthetjük újhagyma zöldjével, durvára tört pirított mogyoróval, vagy pirított szezámmaggal.

Szecsuáni mártás szejtán csíkokkal

Természetesen nincs olyan étel, aminek csak egy receptje lenne. Ilyen a szecsuáni mártás szejtán csíkokkal is. Ez a recept hagyományos kínai fűszerezéssel és eljárással készül, kihagyva a magyaros őrölt paprikát.

Autentikus szecsuáni mártás szejtánnal és rizzsel

Szecsuáni mártás házilag

Mint mindenféle mártást és szószt, érdemes ezt is a szecsuáni mártást házilag készíteni, nem érdemes a bolti, üveges verzióval próbálkozni, hiszen az ízfokozókkal feltuningolt változat sohasem lehet olyan finom, mint a valódi ételek íze.

Csípős szecsuáni mártás

Használjunk a szecsuáni borsot a mártás elkészítéséhez, így garantáltan csípős szecsuáni mártás lesz a végeredmény, egy friss citrusos ízvilággal kombinálva. Én ITT szoktam beszerezni mindeféle egzotikus fűszert.

Szecsuáni mártás szejtán csíkokkal recept

Vegetáriánus és vegán étrendbe jól beilleszthető a szejtán, magas fehérje tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Ezt a szecsuáni mártás szejtán csíkokkal is bátran fogyaszthatják a növényi étrenden élők is.

Hozzávalók

A szejtánhoz pedig a Vegán Grill termékeit ajánlom.

  • 500 gramm szejtán csíkokra vágva
  • 150 ml szójaszósz
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 kávéskanál szecsuáni bors
  • 1 hagyma
  • 1 csilipaprika
  • 3 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 1 kanál kukoricakeményítő

Elkészítés

  • A szejtánt felcsíkozzuk, majd a szójaszósz, borecet, szecsuáni bors és gyömbér keverékébe áztatjuk fél órára.
  • Egy wokban füstölésig hevítünk 1 evőkanálnyi mogyoróolajat, majd a forró olajba dobjuk a bepácolt szejtánunkat, és 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten körbepirítjuk.
  • Vegyük ki a szejtánt a wokból, majd a visszamaradt zsiradékot hevítsük megint fel egy kanál mogyoróolajjal, és adjuk hozzá a csíkokra szelt hagymát és csilipaprikát, és a centi vastagságú karikákra szelt újhagymát és pirítsuk 1-2 percig.
  • Adjuk a zöldségekhez a szejtánt, és pirítsuk össze.
  • Főzzük készre nagyjából 2-3 perc forralással, szükség esetén adjunk hozzá egy kevés vizet.
  • Egy evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk ki simára hideg vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük az ételhez, forraljuk át egyszer, és már tálalhatjuk is.
  • Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, a szójaszósz önmagában is sós, ezért óvatosan bánjunk a sóval!

Tálalás

Jól illik hozzá a főtt rizs és a rizstészta is. Hintsük meg apróra vágott hagyma zöldjével tálalás előtt, igazán jól mutat együtt!

Összegzés

A szecsuáni mártás szejtán csíkokkal egy igazán autentikus recept, nyugodtan kínálhatjuk vendégeinknek, vagy egy hétvégi ebédre is, a siker garantált!

Helló Világ!

Üdvözlet! Ez az első saját WordPress-bejegyzés. Módosítható, vagy törölhető, aztán megkezdhető a honlap tartalommal történő feltöltése!