Szecsuáni mártás szejtán csíkokkal

Természetesen nincs olyan étel, aminek csak egy receptje lenne. Ilyen a szecsuáni mártás szejtán csíkokkal is. Ez a recept hagyományos kínai fűszerezéssel és eljárással készül, kihagyva a magyaros őrölt paprikát.

Autentikus szecsuáni mártás szejtánnal és rizzsel

Szecsuáni mártás házilag

Mint mindenféle mártást és szószt, érdemes ezt is a szecsuáni mártást házilag készíteni, nem érdemes a bolti, üveges verzióval próbálkozni, hiszen az ízfokozókkal feltuningolt változat sohasem lehet olyan finom, mint a valódi ételek íze.

Csípős szecsuáni mártás

Használjunk a szecsuáni borsot a mártás elkészítéséhez, így garantáltan csípős szecsuáni mártás lesz a végeredmény, egy friss citrusos ízvilággal kombinálva. Én ITT szoktam beszerezni mindeféle egzotikus fűszert.

Szecsuáni mártás szejtán csíkokkal recept

Vegetáriánus és vegán étrendbe jól beilleszthető a szejtán, magas fehérje tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Ezt a szecsuáni mártás szejtán csíkokkal is bátran fogyaszthatják a növényi étrenden élők is.

Hozzávalók

A szejtánhoz pedig a Vegán Grill termékeit ajánlom.

  • 500 gramm szejtán csíkokra vágva
  • 150 ml szójaszósz
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 kávéskanál szecsuáni bors
  • 1 hagyma
  • 1 csilipaprika
  • 3 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 1 kanál kukoricakeményítő

Elkészítés

  • A szejtánt felcsíkozzuk, majd a szójaszósz, borecet, szecsuáni bors és gyömbér keverékébe áztatjuk fél órára.
  • Egy wokban füstölésig hevítünk 1 evőkanálnyi mogyoróolajat, majd a forró olajba dobjuk a bepácolt szejtánunkat, és 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten körbepirítjuk.
  • Vegyük ki a szejtánt a wokból, majd a visszamaradt zsiradékot hevítsük megint fel egy kanál mogyoróolajjal, és adjuk hozzá a csíkokra szelt hagymát és csilipaprikát, és a centi vastagságú karikákra szelt újhagymát és pirítsuk 1-2 percig.
  • Adjuk a zöldségekhez a szejtánt, és pirítsuk össze.
  • Főzzük készre nagyjából 2-3 perc forralással, szükség esetén adjunk hozzá egy kevés vizet.
  • Egy evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk ki simára hideg vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük az ételhez, forraljuk át egyszer, és már tálalhatjuk is.
  • Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, a szójaszósz önmagában is sós, ezért óvatosan bánjunk a sóval!

Tálalás

Jól illik hozzá a főtt rizs és a rizstészta is. Hintsük meg apróra vágott hagyma zöldjével tálalás előtt, igazán jól mutat együtt!

Összegzés

A szecsuáni mártás szejtán csíkokkal egy igazán autentikus recept, nyugodtan kínálhatjuk vendégeinknek, vagy egy hétvégi ebédre is, a siker garantált!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.